The impact of counterfeit dairy products and surrogates on the milk market and the state of the dairy industry

Authors

  • Ksenia B. Zhilinkova Kursk State Agricultural Academy named after I.I. Ivanov

DOI:

https://doi.org/10.52575/2687-0932-2021-48-4-697-706

Keywords:

market, competition, substitutes, falsification, regulation

Abstract

An important role in providing the population with high-quality food and food security of the country is played by the dairy industry, the state of which is largely determined by the effectiveness of market and government regulatory mechanisms. One of the acute problems, largely caused by the ineffectiveness of regulatory mechanisms of regulation and hindering the development of the dairy industry, is the large-scale use of milk fat substitutes, various food additives and components in the processing and food industries, which leads to falsification of dairy products. In the domestic economic literature, not enough attention is paid to this problem, there are obvious gaps in the research methodology and methods for assessing this phenomenon, which leads to significant discrepancies, incorrect conclusions and the development of ineffective management decisions. The purpose of this work was to analyze the problem of falsification of dairy products and improve the methodology of its research. The research was carried out on the materials of official statistics with the use of analytical materials of government bodies, regulatory and scientific literature. The study revealed the negative impact of counterfeiting dairy products on the milk market and the state of the dairy industry. According to the author's estimates, due to falsification, dairy cattle breeding lacks up to 2 million or more dairy cows, since natural milk is replaced by surrogates. At the same time, counterfeit products have a negative impact not only on the economy of the dairy industry, but also on the health of citizens. The article systematizes the ways, types and methods of falsification of milk and dairy products, compiled a visual diagram of the influence of falsified dairy products on the milk market and the state of the dairy industry. A methodological approach to assessing the level of falsification of dairy products is proposed based on a comparison of data on the direction of raw milk processing and the production of finished dairy products. The results obtained can be used in the practical activities of state authorities to develop more substantiated decisions on the regulatory regulation of the milk and dairy products market.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Ksenia B. Zhilinkova, Kursk State Agricultural Academy named after I.I. Ivanov

Candidate of the Department of Accounting and Finance, Kursk State Agricultural Academy named after
I.I. Ivanov,
Kursk, Russia

References

В России доля фальсификата молочной продукции снизилась до 17 %. URL: https://agrobook.ru/news/61335/v-rossii-dolya-falsifikata-molochnoy-produkcii-snizilas-do-17 (дата обращения 01.06.2021).

Доля фальсификата молочной продукции в России составляет 6 % – Роспотребнадзор URL: https://www.dairynews.ru/news/dolya-falsifikata-molochnoy-produktsii-v-rossii-so.html?type=mobile (дата обращения 01.06.2021).

Министерство сельского хозяйства Российской Федерации URL:https://mcx.gov.ru/ (дата обращения 24.05.2021).

Роскачество: 1 % молочной продукции в России – фальсификат Seldon.News. URL:https://news.myseldon.com/ru/news/index/251708936(дата обращения 0.06.2021).

Россельхознадзор видит значительное снижение доли фальсификата на продовольственном рынке. URL: https://milknews.ru/index/rskhn-snizhenie-falsifikata.html (дата обращения 01.06.2021).

Управление Федеральной службы по надзору в сфере защиты прав потребителей и благополучия человека по республики Алтай. URL:http://04.rospotrebnadzor.ru/index.php/san-nadzor/43-san-ottel/1234-22082011.html (дата обращения 22.05.2021).

Федеральный закон от 02.01.2000 N 29-ФЗ (ред. от 13.07.2020) «О качестве и безопасности пищевых продуктов». Начало действия редакции – 28.08.2020: справочно-правовая система «КонсультантПлюс».

Алексеенкова Е. 2020. Правда о молоке. Пищевая индустрия, 1 (43): 13–15.

Андрейчикова А.А. 2017. Проблемы фальсификации молока и молочной продукции. Евразийское пространство: добрососедство и стратегическое партнерство: материалы VIII Евразийского экономического форума молодежи. Екатеринбург: Уральский государственный экономический университет, том 3: 131–133.

Быковская Е.И., Заикина М.А. 2020. Актуальные вопросы фальсификации молочной продукции и меры ее предотвращения. Новые концептуальные подходы к решению глобальной проблемы обеспечения продовольственной безопасности в современных условиях: материалы VII международной научно-практической конференции. Курск : Юго-Западный государственный университет: 90–94.

Доценко Е.Н., Заболотных М.В., Таганова Т.В. 2018. Способы фальсификации молочной продукции. Достижения науки и образования, 12(34): 68–69.

Койнова А.Н. 2019. На страже интересов молочной промышленности. Пищевая индустрия, 3 (41): 22–24.

Конькова Ю.С., Кошлякова И.Г. 2018. Методы измерений при обеспечении качества и безопасности молочной продукции. Прогрессивные технологии и процессы: материалы 5-й Всероссийской научно-технической конференции с международным участием. Курск: Закрытое акционерное общество «Университетская книга»: 143–146.

Лютых О. 2021. Нормативная база молочной промышленности – залог успешного развития отрасли. Пищевая индустрия, 1 (45): 52–54.

Малых М.А., Полиектова Е.Л. 2017. Проблемы идентификации молочной продукции и пути их решения. Контроль качества продукции, 2: 6–9.

Мамаев Е.А., Понаморева Е.Д. 2017. Актуальные вопросы фальсификации молочной продукции. Зеленый коридор, 2: 116–119.

Руднева А.И., Воробей М.А. 2019. Проблемы идентификации и фальсификации молочной продукции. Моя профессиональная карьера, 1 (5): 40–49.

Ситников Д.Д. 2019. Фальсификация товаров и методы борьбы с ней . Экономическая безопасность: проблемы, перспективы, тенденции развития: материалы V Международной научно-практической конференции. Пермь: Пермский государственный национальный исследовательский университет: 861–865.

Сложенкина М.И., Матвеева Л.В., Федотова А.М., Мосолова Е.А. 2020. Проблемы фальсификации молочной продукции. Аграрно-пищевые инновации, 1(9): 66–73.

Сырых Т.Е. 2018. К вопросу о причинах фальсификации молочной продукции и способах ее выявления. Международный студенческий научный вестник, 6: 82.

Тригуб В.В., Николенко М.В. 2020. Изучение качества и безопасности молочных продуктов. Ползуновский вестник, 3: 44-47.

Тюкалов Д.В. 2019. Фальсификация товаров как угроза экономической безопасности Российской Федерации. Экономическая безопасность: проблемы, перспективы, тенденции развития: материалы V международной научно-практической конференции. Пермь: Пермский государственный национальный исследовательский университет: 934–941.

Хасанова, В.Е. 2019. Достоинства и недостатки внедрения федеральной государственной информационной системы «Меркурий». Молодой ученый, 46 (284): 28–31. URL: https://moluch.ru/archive/284/63907/ (дата обращения: 02.07.2021).


Abstract views: 318

Share

Published

2021-12-30

How to Cite

Zhilinkova, K. B. (2021). The impact of counterfeit dairy products and surrogates on the milk market and the state of the dairy industry. Economics. Information Technologies, 48(4), 697-706. https://doi.org/10.52575/2687-0932-2021-48-4-697-706

Issue

Section

SECTORAL MARKETS AND MARKET INFRASTRUCTURE